Değerli katılımcılar, sağlık bilimlerinin değerli profesyonelleri ve sevgili öğrenciler
25-27 Kasım 2021 tarihlerinde Erzurum Teknik Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen 1.ULUSLARARASI SAĞLIK BİLİMLERİ VE MULTİDİSİPLİNER YAKLAŞIMLAR kongresi COVİD-19 pandemisi kongre tarihlerinde aktif olarak devam ettiği için çevrimiçi (Online) olarak düzenlenmiştir.
Ana teması “Sağlık Bilimleri Alanında Güncel Konular” olan kongremizin temel amacı; sağlık bilimleri alanının gelişimine katkıda bulunmak ve bu alanlarda güncel gelişmeleri/deneyimleri paylaşmak, sağlık profesyonelleri arasındaki iletişim ve iş birliğini artırarak ülkemizdeki ve uluslararası düzeydeki bilim insanlarını bir araya getirmekti. Ayrıca tüm öğrencilerimizin mesleki ufuklarını genişletmeyi de amaçladık.
Kongre hazırlıklarına başlama aşamasında çıkış noktamız holistik yaklaşımdı. Bilindiği gibi Holistik yaklaşım tüm sağlık çalışanlarının bireyleri bütün yönleriyle bir bütün olarak görebilmeleri, değerlendirmeleri, bireyin yalnızca şikâyet ettiği ile değil, onun bedensel ve ruhsal yönlerinin tamamına yönelik kapsayıcı bir bakış açısıyla hareket etmeleri anlamına gelmektedir. Her bireyin bir diğerinden farklı olduğu göz önünde bulundurulursa, birbirinden farklı sosyal, duygusal, bedensel ve zihinsel özelliklere sahip bireyler ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle hasta ve sağlık çalışanı arasındaki iletişimi güçlü hale getirmenin yolu holistik yaklaşımla mümkün olmaktadır. Holistik yaklaımın öneminin gittikçe artması multidisipliner yaklaşımın öneminin de gün geçtikçe artmasına neden olmaktadır. Çünkü bireye tek bir disipliner yaklaşımın yetersiz kaldığını çok iyi bilmekteyiz ve dünyada birçok üniversitede multidisipliner yaklaşımı desteklemek amacıyla programlar ve kongreler düzenlenmektedir. Özellikle sağlık alanındaki hızlı gelişmeler ve değişimler göz önüne alındığında, disiplinler arası çalışmaların yapılması daha da önem kazanmaktadır. Bu doğrultuda tüm sağlık çalışanlarını ortak bir platformda bir araya getirmeyi hedefledik.
Kongremizde Tıp, hemşirelik, Beslenme ve Diyetetik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Çocuk Gelişimi, Ebelik, Acil Yardım ve Afet Yönetimi, İletişim bölümlerinden çok kıymetli hocalarımızla birlikte olduk.
Kongremizde; 16 oturum, 3 konferans ve 20 bildiri oturumumuz bulunmaktaydı ve 3 sanal salon üzerinden devam etti. Salon 1’de multidisipliner yaklaşım temel alınarak oluşturulan konular tartışılırken, diğer salonlarımızda bireysel katılımcılarımızın sözel bildiri sunumları gerçekleştirildi.
Kongremizde 51’i Türkiye’den ve 7’si yurtdışından konuşmacılarımız bilgi paylaşımında bulundu. Toplam 179 sözel bildiri sunumu gerçekleştirildi. Kongrenin düzenleme kurulunda 15, bilimsel danışma kurulunda 108 akademisyen görev aldı. Kongre katılımcı sayısı, akademisyen, sağlık çalışanı, lisans ve lisansüstü öğrencileri olmak üzere 463 kişi olup, oturumlarımızı tüm dinleyicilere aktifleştirmemiz nedeniyle katılımcı sayımız 559’a kadar ulaştı.
Bu kongre fakültemiz açısından ilk olması nedeniyle çok büyük bir önem arzediyordu, çünkü fakültemiz 2021-2022 eğitim öğretim yılında iki bölümde ilk öğrencilerimizle eğitim öğretime başlamış yani oldukça genç bir fakülteydi ve 5 bölüm ve toplamda 12 öğretim üyesi 3 araştıma görevlisi ve bir öğretim görevlisine sahipti. Bu nedenle kongre düzenleme kurulunda yer alan tüm çalışma arkadaşlarıma özverilerinden dolayı teşekkür ediyorum. Ayrıca teknik destek olarak kongrenin başından sonuna kadar bizimle olan Öğr. Gör. Emrah Şimşek ve Öğr Gör. Dr. Bilal Öncül’ e çok teşekkür ediyorum.
Son olarak kongrenin düzenlenmesinde en büyük desteği aldığımız üniversitemiz rektörü sayın Prof. Dr. Bülent Çakmak’ a, tüm ekip arkadaşlarıma teşekkür ederek kongremizin her aşamasında emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.
Saygı ve sevgilerimle
Kongre Başkanı
Prof. Dr. Elanur YILMAZ KARABULUTLU